Project

FOAMEX: Ontwikkeling van extrusieschuimproces voor polymelkzuur (PLA)

In het project FOAMEX worden nieuwe technologieƫn ontwikkeld voor het produceren van geschuimde producten van polymelkzuur. Het project richt zich op een extrusieschuimproces dat stabiel, economisch haalbaar en gemakkelijk opschaalbaar is.

PLA is een bioplastic dat onder meer gebruikt wordt voor verpakkingen van  voedingsmiddelen, textiel, elektronicabehuizingen en behuizingen voor 3D-printers en medische apparatuur. PLA is gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen die afkomstig zijn uit biomassa zoals mais en suikerriet. Het behoort tot de goedkoopste bioplastics en heeft goede mechanische en optische  eigenschappen. Daarmee is het ook een veelbelovende grondstof voor geschuimde producten.

Alternatief voor olie-gebaseerde plastics

Het nieuwe proces dat wordt ontwikkeld moet reproduceerbaar, stabiel, financieel haalbaar en op te schalen zijn. Gebeurt dit succesvol, dan kunnen PLA-schuimen een daadwerkelijk alternatief vormen voor schuimen op basis van olie-gebaseerde plastics.

"Het doel van dit project is om de huidige kennis rondom het schuimproces naar een hoger niveau te tillen. Het sturen van de smeltsterkte lijkt bij het extrusieschuimen de sleutel tot succes.  Diverse geavanceerde routes (zowel op chemisch, fysisch als machine technisch gebied) zullen in het project worden geĆÆnventariseerd en direct worden toegepast om deze eigenschap te kunnen 'tunen'." - projectleider Gerald Schennink, Wageningen Food & Biobased Research

Dit project is een samenwerking tussen Wageningen Food & Biobased Research, Synbra Technology Nomacorc en Sulzer Chemtech.